Når du skal lave en god adgangskode så skal den være til at huske :)

Du skal også helst undgå at bruge den samme kode til alle dine forskellige konti.

Hvis du vælge at bruge den samme kode til flere konti tænke over en lang kode bestående at tal, små og storebogstaver samt special tegn. Skulle der være mulighed for 2 faktor/Multi faktor som du kender det fra NemID/MitID, så slå det til.

Tænk over hvilke informationer du har liggende i det system som du skal lave en adgangskode til.  Jeg vælger selv oftes, at lave den samme adgangskode til alle login der f.eks. har med aviser og streamning, Jeg har forskellige mail kontier og her laver jeg så forskellige koder og forskellige længder alt efter hvilke mails jeg modtager(test, nyhedsbrev, privat mail konto). 

Eksempler på forskellige adgangskode (bør ikke benyttes)
a%m7Truke4*gwS =14 tilfædig genereret tegn lavet via en powershell algoritme
Sang3rAndr3asOdbj3rg = 20 tegn og der skulle stå Sanger Andreas Odbjerg
Caf3Mus3um.P%1S01F3ri3 = 22 tegn med forskellige ord Cafe Museum Pool Sol Ferie
Vib0rgF0dsp0rtsF0r3ning = 23 tegn Viborg Fodsports Forening

Brug ikke den samme kode både til privat- og arbejdskonti 

I figuren nedenunder kan du se hvor lang tid det forventes til vil tage for brýde en adgangskode i 2023. Du skal dog være opmærksom på at det kun kommer til at gå hurtigere for at bryde en adgangskode som tiden går.

Så hvis vi tager det minimums krav som vi stiller til en Mercantec adgangskode i dag vil det tage 3 dage at få den brudt. Hvis den samme adgangskoden var på 10 tegn ville det så tage 7 måneder.

Adgangskode.png

 

Går det helt galt med hukommelsen, så er det muligt at benytte sig af en passwordmanger,(der er forskellige typer) og en af fordelene er at her kan du skrive dine forskellige lange adgangskode ind i og skal nu kun huske på det (lange og gode adgangskode) som giver adgang til alle dine andre adgangskoder